وکیل بینالمللی: شانس فدراسیون بسیار بالا است

یکی از اصلیترین برنامههای شهاب عزیزیخادم، به عنوان رئیس جدید فدراسیون فوتبال برای اداره فدراسیون، برنامههای اقتصادی است و رساندن فوتبال به درآمد بالا. او حتی در برنامه پیشنهادیاش از عدد و ارقام قابل توجهی درباره درآمد قابل پیشبینی برای فوتبال و سازمان لیگ صحبت میکرد. هر چند که در اولین مصاحبه تلویزیونیاش بعد از انتخاب به عنوان رئیس تأکید کرد که از عدد خاصی صحبت نکرده است.
عزیزیخادم در مصاحبه تلویزیونی خود اما یک بار دیگر تأکید کرد که: «در برنامهام پیشبینی یک بودجه را داشتهام که باید آن را محقق کنیم. سالانه حدود 250 میلیارد تومان بودجه لازم داریم که با کمکهای اصلی وزارت ورزش، مارکتینگ و فیفا آن را تأمین خواهیم کرد.»
درآمد سالانه 250 میلیارد تومانی برای فدراسیون فوتبالی که خزانهدارش پیش از این در مصاحبهای درآمد فدراسیون را 74 میلیارد تومان اعلام کرده بود، درآمد بالایی به حساب میآید و همانطور که عزیزیخادم در ادامه صحبتهایش اشاره میکند، او روی زنده کردن پولهای بلوکه شده در فیفا هم حساب ویژهای باز کرده است: «مطالبات قابل توجهی در فیفا داریم که به دنبال یک راهکار برای وصول آنها خواهیم بود. ما به سمت اُفک (OFAC - دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا) خواهیم رفت که با گرفتن مجوز از وزارت خزانهداری آمریکا بتوانیم مطالباتمان را از فیفا بگیریم. حدود هفت میلیون دلار الان در فیفا داریم که بخشی از آن صرف مطالبات ویلموتس خواهد شد.»
دستیابی به پولهای بلوکه شده ایران در فیفا از طریق کسب مجوز افک راهی است که عزیزیخادم برای این موضوع در نظر دارد اما سؤالی که اینجا به وجود میآید این است که آیا این مسیر برای فدراسیون فوتبال ممکن است؟ اگر ممکن است بدون شک این موضوعی نیست که به تازگی به ذهن عزیزیخادم رسیده باشد و چرا پیش از او فدراسیون فوتبال موفق نشده این مسیر را طی کند؟
با اینکه خیلیها معتقدند که مجوز افک یا دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا تنها برای کمکهای بشر دوستانه و موارد مشابه آن صادر میشود اما واقعیت این است که مواردی بوده که مجوز افک برای پرداخت پول به کشورهایی که تحریم هستند صادر شده و این اتفاق برای فوتبال ایران هم غیرممکن نیست اما باید به این سؤال پاسخ داد که موفقیت در این مسیر با چه شرایطی امکانپذیر است؟
مهدی منتظر، وکیل بینالمللی و عضو هیأت علمی دانشگاه در این رابطه به خبرنگار ایران ورزشی میگوید: «به نظر من در شرایط فعلی فدراسیون فوتبال ایران برای دستیابی به پولهای بلوکه شده در فیفا از طریف افک، شانس بسیار بالایی دارد اما به شرطی که این موضوع فقط مسیر حقوقی خود را طی کند و وارد مسیر سیاسی نشود. مهم است که فدراسیون فوتبال ایران بدون اقدام قضایی و کاملاً از مسیر حقوقی درخواست خود را برای دریافت مجوز افک (دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا) مطرح کند.»
او درباره روند حقوقی ارائه درخواست برای مجوز افک اینطور توضیح میدهد: «فدراسیون فوتبال ایران باید ابتدا درخواست خود را برای انتقال این وجه به فیفا ارسال کند. بعد از این فیفا با دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا مکاتبه میکند و موضوع را شرح میدهد و بعد از انجام بررسیهای لازم مجوز افک یا همان افک لایسنس صادر میشود. از طریق این مجوز فیفا میتواند از طریق مجرای قانونی و بانکی وجه را به ایران انتقال دهد. هر مسیر دیگری جز این به نوعی دور زدن تحریمها به حساب میآید و اگر وزارت خزانهداری آمریکا متوجه این موضوع شود، جرائم سنگینی برای اشخاص درگیر، بانکها و نهادهای انتقال دهنده وجه در نظر میگیرد.»
آیا امکان صدور مجوز افک برای درآمدهای فوتبالی هم امکانپذیر است؟ منتظر به این سؤال اینطور پاسخ میدهد: «ما موارد متعددی داشتیم که توانستیم برایشان مجوز افک را بگیریم. حتی مواردی را داشتهایم که برای وارد کردن کالا هم توانستیم مجوز افک بگیریم. فقط باید این موضوع ثابت شود که کالای وارداتی، شبههای ایجاد نکند که ممکن است برای فعالیتهای تحریمی استفاده شود. در این رابطه هم مسیر کاملاً مشخص است. ما به راحتی میتوانیم بگوییم که به موجب قواعد فیفا و فلان بند، این وجه به فوتبال ایران تعلق میگیرد.»
منتظر به خبرنگار ایران ورزشی تأکید میکند: «مقطع کنونی، بهترین زمان است برای اینکه فدراسیون فوتبال از این مسیر برای پس گرفتن پول از فیفا اقدام کند. اگر هنوز زمان ریاست جمهوری ترامپ بود، میگفتم امکان ندارد اما در حال حاضر شرایط به دو دلیل بسیار مناسب است. اول اینکه دموکراتها سر کار هستند و احتمالاً با ما همکاری میکنند. و دلیل دیگر تصویب اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال است که به موجب آن فدراسیون یک نهاد مستقل از دولت معرفی میشود. در واقع این وجه و این پروسه هیچ ارتباطی به دولت ندارد و مستقیماً به فدراسیون فوتبال مربوط میشود.»
نکته قابل بحث این است که پیش از این هم چنین مسیری به فدراسیون فوتبال پیشنهاد شده بود. آیا تنها موانعی که باعث شدند فدراسیون نتواند پول خود را از فیفا بگیرد، دولت ترامپ و اساسنامه بوده یا موانع دیگری هم بر سر راه فدراسیون فوتبال بوده است؟
منتظر درباره این موضوع توضیح میدهد: «من از فرآیند داخلی اطلاعات چندانی ندارم ولی پیش از این هم این مسیر را به فدراسیون فوتبال پیشنهاد داده بودیم. به هر حال مدت زمان زیادی فدراسیون متولی مشخصی نداشت و با سرپرست اداره میشد. شاید هم آقایان نمیخواستند این اتفاق بیفتد. ضمن اینکه نباید از یک نکته هم غافل شد که قطعاً اگر قرار باشد چنین درخواستی صورت بگیرد، باید مجوز آن از نهادهای نظارتی داخلی ایران هم صادر شود چون ممکن است این موضوع برای ما هزینههای سیاسی داشته باشد. به همین دلیل است که معتقدم اگر این موضوع روند حقوقیاش را طی کند و وارد موارد سیاسی نشود، به احتمال زیاد نتیجه میدهد.»
این وکیل بینالمللی مثال بارز آسیبهای سیاسی به پروندههای حقوقی را پرونده مارک ویلموتس میداند و تأکیدش بر این است که مسئولان فدراسیون فوتبال اگر میخواهند دچار مشکل نشوند، آن مسیر را نروند: «درباره پرونده ویلموتس از ابتدا مسیر پرونده درست طراحی نشده بود. اینقدر این فرآیند را سیاسی کردند که آخرش هم به سرانجامی که میخواستند نرسید. در پروندههای حقوقی مهم است که چراغ خاموش پیش بروید تا پرونده مسیر حقوقی پیدا کند نه سیاسی.»
حتی اگر عزیزیخادم وعده زنده کردن پولهای ایران نزد فیفا را هم نمیداد، واضح بود که این یکی از مهمترین مأموریتهای دوران ریاست او خواهد بود. مأموریت حساسی که برای پیروزی در آن باید به موارد بسیاری توجه کند.
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.
پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.