پنج شنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲

آسیب‌شناسی بحران حقوقی فوتبال ایران

سردرگم میان آیین‌نامه‌ها

سردرگم میان آیین‌نامه‌ها
آرمن ساروخانیان
آرمن ساروخانیان خبرنگار

کرکری‌‌ها و توهین‌های هواداران استقلال و پرسپولیس علیه یکدیگر در شبکه‌های اجتماعی ادامه دارد، با این تفاوت که این روزها سوژه متفاوتی پیدا کرده. اگر در گذشته حملات هواداران بیشتر متوجه بحث‌های فنی بود و تلاش می‌کردند کیفیت بازیکنان رقیب را زیر سؤال ببرند، این روزها بحث به خارج از زمین چمن کشیده شده و می‌خواهند ثابت کنند که حریف از حمایت فراقانونی سود می‌برد.

ایران ورزشی - کرکری‌‌ها و توهین‌های هواداران استقلال و پرسپولیس علیه یکدیگر در شبکه‌های اجتماعی ادامه دارد، با این تفاوت که این روزها سوژه متفاوتی پیدا کرده. اگر در گذشته حملات هواداران بیشتر متوجه بحث‌های فنی بود و تلاش می‌کردند کیفیت بازیکنان رقیب را زیر سؤال ببرند، این روزها بحث به خارج از زمین چمن کشیده شده و می‌خواهند ثابت کنند که حریف از حمایت فراقانونی سود می‌برد.
از هواداران اکثراً نوجوان و جوان تیم‌ها که فوتبال را با عینک تعصب می‌بینند، انتظار نمی‌رود که با استدلال کارشناسان قانع شوند، ولی مشکل فعلی فوتبال ایران این است که توضیحات کارشناسی حتی برای مسئولان تیم‌ها و رسانه‌ها هم روشنگرانه نیست و برای باز کردن گره کور مسائل پیچیده حقوقی کفایت نمی‌کند.
بخش مهمی از ضعف مدیریت که همه به آن اذعان دارند و در سال‌های گذشته آسیب زیادی به پیشرفت فوتبال ایران زده، در مباحث حقوقی است. تشکیلات فوتبال ایران معمولاً توجه چندانی به آیین‌نامه‌ها ندارند و لزومی به بررسی آنها نمی‌بینند. آیین‌نامه‌های مسابقات در سایت فدراسیون‌های بین‌المللی در دسترس است و مطالعه آنها کار سختی نیست، ولی نیاز به ریزبینی و آشنایی به مباحث حقوقی دارد، چرا که کوچکترین اشتباه در این بخش می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد.
فوتبال ایران در سال‌های گذشته از این اشتباهات چند بار آسیب دیده. استقلال یک بار به‌دلیل تأخیر در ارسال فهرست تیمش از لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته شد. استفاده نکردن از بازیکنان محروم موضوعی پیش پا افتاده است، ولی در سال‌های گذشته تیم امید و سپاهان چوب همین اشتباه ساده را خورده‌اند. به این موارد باید پنجره‌های بسته پرشمار باشگاه‌های ایرانی به‌دلیل تخلفات در نقل و انتقالات را هم اضافه کرد.
دعاوی حقوقی زمانی پیچیده می‌شوند که یک موضوع قابلیت ارجاع به آیین‌نامه‌های داخلی و خارجی را داشته باشد. در واقع تداخل قوانین داخلی و قوانین بالادستی نهادهای بین‌المللی یکی از مهم‌ترین دلایل پیچیدگی‌های چنین پرونده‌هایی است. باگ‌های آیین‌نامه‌های داخلی هم از دلایل دیگری است که رسیدگی به پرونده‌ها را پیچیده می‌کند. از طرف دیگر تسامح یا سهل‌انگاری‌هایی که در سال‌های گذشته به نفع برخی تیم‌ها دیده شده، ممکن است اعتماد هواداران برای رسیدگی منصفانه را کم کرده باشد. برخی باشگاه‌ها هم با سوءاستفاده از این فضای غبارآلود تلاش می‌کنند که با مصاحبه‌های تند و تحریک هواداران، فدراسیون فوتبال را برای تغییر رأی تحت فشار قرار دهند.
بحران حقوقی فعلی فوتبال ایران ریشه در ضعف شناخت، باگ‌های آیین‌نامه‌ای، چشم‌پوشی‌های قبلی و رفتار تحریک‌آمیز باشگاه‌ها دارد و تا زمانی که این مشکلات برطرف نشود، بعید است تغییری در فضای تند هواداری ببینیم.


پرسپولیس

شکایت از فرهاد مجیدی، اقدام حقوقی باشگاه پرسپولیس علیه سرمربی استقلال در جریان صحبت‌هایش علیه جواد آذری‌جهرمی بود. پرسپولیسی‌ها اعتقاد داشتند فرهاد که از شکست ناراحت بود، به یک «هوادار پرسپولیس» توهین کرده و باشگاه نیز در این مورد کوتاه نمی‌آید. البته این شکایت هنوز هم بررسی نشده و هیچ‌کس نمی‌داند کار به کجا کشید ولی پرسپولیسی‌ها همان زمان، دعوا را ادامه دادند و نسبت به اتفاقی که در کنفرانس خبری بعد از دربی رخ داد، بی‌تفاوت نماندند. خیلی زود این دعوا به فضای مجازی کشیده شد.

استقلال و گل‌گهر وارد چالش رسانه‌ای شدند اما آبی‌ها پای پرسپولیس را به این درگیری کشاندند. ماجرای اعتراض استقلالی‌ها به وضعیت داوری، به دربی کشید و باعث شد سرخپوشان هم بیانیه‌ای بدهند و وارد دعوا شوند. اتفاقی که فضای مجازی را دچار تشنج کرد. موضوع با مصاحبه مدیران دو باشگاه هم آرام نشد و هر ساعت که می‌گذشت، مسائل قدیمی مربوط به سود هر کدام از باشگاه‌ها در اینستاگرام بیشتر بازنشر می‌شد. این بیانیه پرسپولیس تندتر از استقلال بود و آبی‌ها هم جواب سرخپوشان را به شکل دیگری دادند. دعوای دو باشگاه حتی به سیما و برنامه‌های تلویزیونی کشیده شد؛ یک دعوای بی‌حاصل.

سازمان لیگ با ارسال پیغامی به ناظر دیدار استقلال و گل‌گهر، از حضور دو بازیکن خارجی آبی‌ها در آن دیدار ممانعت کرد و استقلالی‌ها، رد پای پرسپولیس را در این ماجرا دیدند! مصاحبه یکی از مسئولان استقلال، چوب‌های بیشتری برای آتش اختلاف دو طرف مهیا کرد و دعوا داغ شد. کسی نمی‌دانست کار قرار است به کجا بکشد ولی این بار، مربیان دو تیم هم با طعنه و کنایه، یکدیگر را خطاب کردند. در همان زمان، پنجره نقل و انتقالات باشگاه پرسپولیس بسته بود و استقلالی‌ها توانستند برای دیدارهای بعدی خود، مجوز بازی خارجی‌ها را دریافت کنند تا درگیری دو باشگاه به راند جدیدی بکشد.

ساعاتی بعد، رسانه رسمی باشگاه پرسپولیس مصاحبه‌ای از سیدمجید صدری سرپرست این باشگاه منتشر کرد. در این مصاحبه بامدادی، صدری از خجالت آجورلو در‌آمد و نه تنها به استقلال تاخت، بلکه آخرین قهرمانی پاس تهران با مدیریت آجورلو را زیر سؤال برد. اتفاقی که با واکنش تندی از سوی استقلالی‌ها و پیشکسوتان پاس همراه بود. دعوا شکل عجیب‌تری به خود گرفت و شرایط در فضای هواداری، سخت‌تر شد. البته از آن به بعد، خبری از مصاحبه‌های تند و تیز صدری هم نشد!

مجادلات میان استقلال و پرسپولیس در این نقطه به اوج رسید و باشگاه پرسپولیس به‌دلیل آنچه خود اتهام‌زنی از سوی مدیر رسانه‌ای باشگاه استقلال می‌دانست، علیه این شخص در باشگاه استقلال شکایت کرد. باشگاه پرسپولیس اعلام کرد که مدیر رسانه‌ای تیم فوتبال استقلال به جهت اظهارات خلاف واقع و بیان ادعاهای کذب، با توجه به شکایت باشگاه پرسپولیس باید در محاکم ذیربط پاسخگو باشد. وارونه جلوه دادن بخشی از حقایق بدیهی و تشویش اذهان عمومی ازجمله دلایلی بود که باشگاه پرسپولیس به سمت شکایت از این مسئول باشگاه استقلال برد.

حکم کمیته انضباطی در خصوص سه دیدار گل‌گهر، به سود استقلال و سپاهان شد و جای تیم‌های مدعی در جدول تغییر کرد. به همین علت، هواداران پرسپولیس حسابی شاکی و عصبانی شدند و از صدری خواستند تا آستین‌ها را بالا بزند. صدری مصاحبه کرد، بیانیه داد و سپس به سراغ رئیس فدراسیون رفت تا موضوع را پیگیری کند. البته حکم انضباطی عوض نشد اما گل‌گهری‌ها پرونده را به استیناف کشاندند و حالا همه منتظر آن رأی هستند. اعتراض پرسپولیسی‌ها به رأی انضباطی، حسابی استقلالی‌ها را عصبانی کرد تا آنها هم واکنش نشان دهند.

پرونده علیه بازیکنان استقلال که توسط فولاد تشکیل شد، با حمایت پرسپولیسی‌ها همراه بود. آنها وارد عمل شدند و برای کمک به فولاد و شکست استقلال در کمیته انضباطی، سند و مدرک جور کردند. در این بررسی‌ها، کار به کنکور دکترای یزدانی و یافتن شماره ملی، کپی شناسنامه و کارت ملی هم کشیده شد. پرسپولیسی‌ها برای محکوم کردن استقلال، به فدراسیون و سازمان لیگ حمله کردند که چرا زودتر از شکایت فولاد، به‌دنبال بررسی مدارک بازیکنان استقلال نرفته و همین امر، یک جنجال همه‌جانبه را ساخت. این دعوا، تازه است و ادامه پیدا می‌کند. اصلاً شاید تا سال‌ها در مورد این دعوا بتوان صحبت کرد!


استقلال

اولین تنش‌ها میان دو تیم بعد از دربی 95 کلید خورد. جایی که فرهاد مجیدی از انتشار استوری آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات براق شد و جملات تندی را علیه او در نشست خبری بعد از بازی به زبان آورد. باشگاه پرسپولیس دو روز بعد از این اظهارات به دفاع از خود پرداخت و هواداری جهرمی را نیز طبیعی دانست. بعدها محرومیتی برای سرمربی استقلال از سوی کمیته اخلاق اعمال شد که خیلی‌ها تصور می‌کردند به‌دلیل مصاحبه علیه جهرمی است اما هرگز این طور نبود و محرومیت سرمربی استقلال نیز تعلیق شد.

باشگاه استقلال یک روز بعد از پیروزی مقابل گل‌گهر سیرجان مطلبی بلند بالا علیه داوران منتشر کرد که در بند اول آن به خطای پنالتی رخ داده روی مهدی قایدی در دربی اشاره شد. باشگاه استقلال چندین مورد دیگر از ناداوری‌ها را نیز در این بیانیه برشمرد اما در سطح اول آن به پنالتی اعلام نشده در دربی اشاره کرد که روی مهدی قایدی انجام شد اما داوران اعتقادی به خطا روی مهاجم این تیم نداشتند. این واکنش سبب شد باشگاه پرسپولیس نیز به نشانه تلافی، بیانیه‌ای در دستورکار قرار دهد.

ممانعت سازمان لیگ با حضور خارجی‌های استقلال در بازی با گل‌گهر سیرجان موجب خشم برخی مسئولان باشگاه استقلال شد. درحالی که این ماجرا ارتباطی به باشگاه رقیب پیدا نمی‌کرد اما یکی از مسئولان باشگاه استقلال پای پرسپولیس را هم به این موضوع باز و اعلام کرد که اگر یامگا و ژستد مجوز بازی نداشتند، چه طور دروازه‌بان پرسپولیس (منظورش رادوشوویچ بود) برای این تیم بازی کرده است. این اظهارات سبب شد باشگاه پرسپولیس نیز وارد معرکه شود و پاسخ مدیر رسانه‌ای استقلال را بدهد.

دو شب مانده به دربی، مصطفی آجورلو مدیرعامل باشگاه استقلال یک میهمانی با حضور طرفداران و فعالان رسانه‌ای این تیم ترتیب داد و در آن ضیافت، چند دقیقه‌ای به صحبت پرداخت. آجورلو در بخشی از صحبت‌هایش، به این موضوع اشاره داشت که برخی از مدیران پیشین فدراسیون فوتبال و مردان سیاست در وزارت ورزش و دیگران، فضایی باز کرده بودند تا پرسپولیس بتواند قهرمانی به دست بیاورد اما حالا کسی نمی‌تواند این کار را بکند و اگر چنین باشد، پوست‌شان را می‌کنَد. البته این موضوع بدون پاسخ نماند.

مدیر رسانه‌ای تیم فوتبال استقلال در یک کنفرانس خبری، به پرسپولیسی‌ها حمله کرد و قهرمانی‌های این باشگاه طی 5 دوره گذشته لیگ را زیر سؤال برد. اتفاقی حیرت‌انگیز که مشخص بود آتش اختلافات را بیشتر می‌کند. این فرد، در واقع قصد داشت تا از باشگاه خود حمایت کند اما ادبیاتی که به کار برد، بخصوص تهمتی که به پرسپولیس زد، شرایط را تغییر داد و وضعیت را بدتر کرد. کاملاً معلوم بود باید منتظر واکنش پرسپولیسی‌ها باشیم و البته این انتظار، چندان بی‌جا نبود؛ مدیر رسانه‌ای پرسپولیس یک روز بعد جواب همتای خود را داد.

صدور حکم کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال علیه باشگاه گل‌گهر که با واکنش‌هایی از سوی باشگاه پرسپولیس مواجه شد، دیگر موضوعی بود که پاسخ باشگاه استقلال به‌دنبال داشت. باشگاه استقلال با این ادبیات جواب باشگاه رقیب را داد: «پس از صدور رأی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در خصوص پرونده مهاجم گابنی باشگاه گل‌گهر، برخى از باشگاه‌ها که هیچ‌‌گونه نقش یا سمتی در این پرونده نداشته‌اند، به منظور جبران نقاط ضعف و عملکرد خود به وادی توجیه ‌رفتار غیرقانونی افتادند که در گفت‌وگوها و بیانیه‌های مختلف قابل مشاهده است.» و در ادامه نیز مطالب دیگری را علیه باشگاه رقیب بیان کرد.

ساعتی از پیروزی استقلال مقابل فولاد گذشته بود که خبر رسید باشگاه رقیب که حمیدرضا گرشاسبی را به‌عنوان مدیرعامل در اختیار دارد، از آبی‌پوشان به خاطر استفاده از دو بازیکن سرباز به نام‌های محمدحسین مرادمند و سیاوش یزدانی شکایت کرده است. همان ساعات ابتدایی، هواداران استقلال در فضای مجازی انتقادات شدیدی از رقیب اهوازی خود داشتند که پای پرسپولیسی‌ها هم به این داستان باز شد.
دوباره همان دوقطبی معروف و دعوا بین استقلال و پرسپولیس! این دعوا، با سکوت استقلالی‌ها همراه بود اما آنها وقتی شدت اعتراض رقیب تهرانی را دیدند، موضوعات قدیمی را پیش کشیدند و درگیری ادامه یافت. دعواهایی که مشخصاً به این زودی به پایان نمی‌رسد.
 

کپی
نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.

پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.